Undervisningsmaterialer

Vi ved at faglighed er vigtigt. Derfor sørger vi hvert år for, at gøre det let at finde materialer og inspiration til hvordan programmet bruges aktivt i undervisningen. Det gør vi bl.a. med hjælp fra dygtige samarbejdspartnere som sørger for at materialerne er tilgængelig både før og efter festivalen.

Kig efter boksen 'Undervisningsmaterialer' under de enkelte film eller kortfilmpakker i programmet. Her vil vi guide dig videre til inspiration og materialer til den enkelte titel.
 Her på siden kan du få et samlet overblik over alle vores samarbejder, materialer og kampagner målrettet undervisningen.

I år har vi undervisningsmaterialer til samtlige film i skoleprogrammet. Find dem under de enkelte film i skoleprogrammets filmoversigt.

Vild med film 2019 – dokumentarfilm på mellemtrinnet
For femte år i træk samarbejder BUSTER med bibliotekernes børnesite biblo.dk om den landsdækkende kampagne for mellemtrinnet, ‘Vild med film’. Kampagnen løber på biblioteker landet over fra 2. til 20. september 2018, og har i år fokus på at producere små dokumentarfilm om ‘et sted’. Kampagnen er udviklet i tæt samarbejde med CPH:DOX Everyday og undervisningsmaterialerne, der er tilknyttet kampagnen, lever op til de forenklede Fælles Mål for folkeskolen og kan bruges både under og efter festivalen. 

Tilmeld dig kampagnen gennem dit lokale bibliotek senest d. 27. juni. 
Læs meget mere om kampagnen ved at klikke på overskriften.

Undervisningsmateriale til de tre store temaer fra Clio
I år Danmarks største undervisningsforlag, Clio, udvalgt en lang række inspirerende undervisningsmaterialer og forløb til årets tre samfundsrelevante temaer: KLIMA OG NATUR, FÆLLESSKAB og IDENTITET. Clio har fundet materialer til os på tværs af alle grundskolens tre trin. Du kan nu gå på opdagelse i temaerne og blive inspireret til din undervisning, ved at klikke på overskriften herover. Clio tilbyder en måneds gratis medlemskab, hvis du ikke allerede er medlem.

Artikler og undervisningsforløb fra Koncentrat
BUSTER samarbejder igen i år med ungdomsmediet Koncentrat. Koncentrat er et nyhedsmedie, hvor journalistiske artikler lægges i en didaktisk ramme og giver et dynamisk input til undervisningen i udskolingen. Målet er at styrke unges demokratiske dannelse ved at tilbyde viden og overblik, så unge kan støbe deres egne holdninger til verden og blive inspireret til at engagere sig i den. Koncentrat tilbyder materiale til følgende film: 


Udskolingen:

Ser du kun et køn?: Når kønnet er en kampplads

social_animals: Unge gør op med det perfekte smil

Your Turn: Gadens råb når Borgen

Q’s Barbarshop: Bør vi ikke sige ghetto?

Gruppen magt: 21 år og jomfru – tanker om skam & Når kønnet er en kampplads

Mig og min krop: Unge gør op med det perfekte smil

Arbejd videre med temaer fra Filmcentralen
Sammen med Filmcentralen.dk giver vi jer mulighed for at arbejde videre med udvalgte temaer der passer til årets stærke kortfilmpakker. Filmectralen har udvalgt følgende temaer:

Indskolingen:

Jeg er mig - Kortfilm om normer (7 år+): Tema: Dig, mig og identiteten

Livet går videre - Kortfilm om liv og død (8 år+): Tema: Børn og sorg & Tema: Børn og kræft

Mellemtrinnet:

Mig og min krop - Kortfilm om kroppen (10 år+): Tema: Fra barn til voksen

Gruppens magt - Kortfilm om fællesskab og individ (11 år+): Tema: NormerUdskolingen:

Hvor har jeg hjemme? - Kortfilm om flygtninge (13 år+): Tema: Hvor har jeg hjemme? & Tema: Film - et sprog uden grænser

Kæmp for det! - Kortfilm om demokrati og ytringsfrihed (13 år+): Tema: Hvorfor demokrati?

Ser du kun et køn? – Kortfilm om kønsroller (13 år+): Tema: Krop og identitet & Tema: Sex på hjernen


‍
BUSTER i undervisningen året rundt:

NoJSe: Nordiske film i undervisningen
Nordisk kultur og sprog er tæt beslægtet og fyldt med diversitet – og det er film fantastisk til at vise. Derfor kan du, som en del af projektet NoJSe – Nordic Junior Sessions, se sidste års nordiske kortfilmprogram gratis på Nordeniskolen.org. Her finder du også undervisningsmaterialer tilknyttet til de fire film. Alle filmene er tekstet på syv nordiske sprog. Der vil løbende blive tilføjet nye film til programmet på ‘Norden i skolen’ gennem projektets løbetid. Find årets kortfilmpakke 'Norden rundt - Nye nordiske kortfilm' i skoleprogrammet for mellemtrinnet. Projektet er støttet af Nordisk Kulturkontakt og Nordisk Kulturfond.
> Se kortfilm på Norden i Skolen

Inspirationsmateriale til Filmmusik i musikundervisningen
BUSTER og Rytmisk Center har i samarbejde med de to musikere, Mija Milovic og Oliver Laumann, udviklet et inspirationsmateriale til arbejdet med musikalsk komposition til film og visuelle forlæg i musikundervisningen på mellemtrinnet. Materialet fra 2018 er baseret på erfaringer fra samspilsholdet og workshoppen 'Filmmusik for børn'. Klik på overskriften for at downloade det gratis materiale.


Se kortfilm i klassen – året rundt!
Besøg BUSTERs kortfilmsamling, hvor temaerne spænder over alt fra Australien til seksualitet. Der er et væld af film og undervisningsmaterialer til forskellige fag, tilpasset hvert enkelt klassetrin. Og det er alt sammen gratis og tilgængeligt året rundt. Klik på overskriften og opret dig som bruger for at benytte portalen.


Filmanalyse i grundskolen
BUSTER har udviklet undervisningsmaterialer specifikt til arbejdet med filmanalyse til hvert af grundskolens tre trin. Lærervejledningen indeholder en komplet liste over Fælles Mål for både indskolingen, mellemtrinet og udskolingen.

> Lærervejledning

> Opgaveark: Filmanalyse i indskolingen

> Opgaveark: Filmanalyse på mellemtrinnet

> Opgaveark: Filmanalyse i udskolingen

Samarbejdspartnere 

I 2019 tilbyder vi undervisningsmaterialer på tværs af skoleprogrammet i samarbejde med bl.a. Clio, Filmcentralen og Koncentrat.

Dialog i klassen

I år udvikler vi korte undervisnings-materialer med oplæg til dialog, til titlerne i skoleprogrammet. Alle disse materialer vil være tilgængelige fra august.

Alle materialer lever op til de forenklede Fælles Mål for folkeskolen.

Programmet lander 12 juni 2019