21/09 - 04/10 2020
23/09 - 06/10 2019

SPOT PÅ: Samfundsfag

12
9
/
08
08
2019
2019
Frem til festivalen sætter vi spot på nogle af de mange fag, som du kan finde film og undervisningsmaterialer til i årets skoleprogram. Her er et udpluk af film fra skoleprogrammet, som med fordel kan bruges i Samfundsfag.

Glæd jer til at bruge film i Samfundsfag, og se for eksempel:

Your Turn

ALDER Anbefales fra 8. til 10. klasse
KLASSETRIN
Udskoling
EMNER
Aktivisme, Demokrati, Dokumentar, Feminisme, FNs verdensmål, Fællesskab, Rettigheder

Igennem studenteroprøret følger vi Nayaras kamp for, som præsident for en stor studenterorganisation, at få en stemme i debatten. Marcela kæmper for retten til at være sig selv som afrikansk-brasiliansk feminist, og Lukas bruger sine ord som rapper til at spidde samfundet. Alle er de interesserede i unges rettigheder, i en tid hvor landet står over for store samfundsproblemer som sult, arbejdsløshed og økonomisk krise. Dokumentaren giver et godt indblik i brasiliansk kultur, politik og klasseforskelle. Den er oplagt at bruge til at diskutere studenteroprør i Brasilien såvel som i Danmark, samt forskellen på rettigheder og muligheder i verdens lande.

Filmen lægger op til en diskussion af temaer som magtstrukturer, sociale uligheder, kulturelle forskelligheder og mediebevågenhed. Efter en udvalgt visning inviterer ungdomsmediet Koncentrat unge aktivister op på scenen til en debat om, hvordan man med aktivistiske metoder kan råbe offentligheden op, og hvornår det er ok at bruge civil ulydighed i den større sags tjeneste?

Find UV-materialer og køb billet til 'Your Turn' her.

Rekonstruktion Utøya

ALDER Anbefales fra 8. til 10. klasse
KLASSETRIN
Udskoling
EMNER
Demokrati, Dokumentar, Fællesskab, Liv og Død, Mod, Norden, Sundhed og trivsel

Hvad skete der den 22. juli 2011 på Utøya? Og hvordan kan en fælles genoplevelse af traumatiske minder være med til at hele? Det viser fire unge overlevende fra terrorangrebet på øen, da de syv år senere mødes i et tomt filmstudie for at rekonstruere deres øjenvidneberetninger, dele dem med os, og vigtigst af alt - være sammen om at lægge oplevelserne bag sig. Rakel, Mohammed, Jenny og Torje overlevede et af vor tids mest brutale terrorangreb, da en højreradikal terrorist dræbte 69 unge socialdemokrater i løbet af 75 minutter på en smuk sommerdag. De fire unge mødes i et tomt filmstudie i Nordnorge, hvor de over to uger - i selskab med 12 andre unge og filminstruktøren Carl Javér - skal rejse tilbage til 22. juli 2011. Den dag, hvor de var førstehåndsvidner til én mands korstog mod det åbne, flerkulturelle demokrati. De fire genskaber de traumatiske minder fra dagen, som de genopfører for hinanden i studiet. For at komme videre, og for at ingen nogensinde skal glemme. De unges rekonstruktioner bliver terapeutiske iscenesættelser, og det er både ægte og rørende at se, hvordan de angstfyldte historier slutter i opløftelse for alle deltagerne. Dokumentaren er en hjerteskærende men håbefuld øjenvidneberetning fra Utøya, som gør de unge til vindere i stedet for ofre. Og en stærk understregning af fællesskabets styrke og nødvendighed.

Filmen er oplagt til brug i historie eller samfundsfag, til at sætte spot på højreekstremistisk terror. Som indledning til visningerne vil tidligere operative chef for PET, Hans Jørgen Bonnichsen, fortælle om højreekstremistisk radikalisering i Vesten, der bl.a. ledte til terrorangrebet på Utøya.

Find UV-materialer og køb billet til 'Rekonstruktion Utøya' her.

Kortfilmpakke: Kæmp for det

ALDER Anbefales fra 7. til 10. klasse
KLASSETRIN
Udskoling
EMNER Aktivisme, Demokrati, Dokumentar, FNs verdensmål, Fællesskab, Politik, Rettigheder

Hvad ville du gøre, hvis din frihed var begrænset? Hvis myndighederne eller din familie bestemte, hvad du måtte? Kortfilmpakken stiller skarpt på unges adgang til demokrati og ytringsfrihed rundt omkring i verden. Vi besøger Iran, hvor unges tatoveringer kan medføre store problemer, og Tyrkiet, hvor en pige får forbud mod at medbringe en tegning til sin fængslede far. På et norsk asylcenter møder vi en pige, der gerne vil lære at cykle, men hendes far forhindrer det. Vi sendes også til 1950'ernes Østberlin, hvor børn blev vidne til arbejderoprøret med livet som indsats. Endelig skal vi forbi en hollandsk skole, hvor elever, der overtræder reglerne, stilles for en ungdomsdomstol, der styres af eleverne selv.

Kortfilmene er et godt oplæg til at debattere ytringsfrihed, censur og retfærdighed. Efter udvalgte visninger vil Liselotte Larsen fra Ungdomsbyen vende spørgsmål som hvad demokrati betyder for dem, hvor de møder demokrati i deres hverdag og hvad de skal kan gøre som aktive medborgere for at demokratiet udvikler sig.

Find UV-materialer og køb billet til kortfilmpakken 'Kæmp for det' lige her.

Mere til til Samfundsfag

Find alle film og workshops til
Samfundsfag lige her.

Se mere

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Gå aldrig glip af de seneste nyheder fra BUSTER. Vælg enten børnehave-, skole- eller familienyhedsbrevet:
Programmet lander 12 juni 2019