21/09 - 04/10 2020
23/09 - 06/10 2019

Buster Filmfestival 2020: Fokus på børn, der selv laver film

12
19
/
02
03
2020
2020
BUSTER er i 2020 i en udviklingsproces for at forblive relevant i fremtiden og breder festivalens fokus ud: fra udelukkende at have fokus på kortfilm og film til også at indeholde både streaming, spil, film og leg for at møde børn og unge, der hvor de er samt for at samle forældre, lærere og pædagoger om festivalens vide i forhold til at screene tidens interessante film, tv-serier og spil i biografen og formidle viden om børn og unges medieforbrug og digitale dannelse.

Fokus på børn som filmskabere

En vigtig del af BUSTER er festivalens omfattende Workshopprogram, hvor børn og unge arbejder hands on med selv at skabe dokumentarer og animationsfilm. I 2020 afholdes omkring 85 workshops og her skaber børnene selv film med professionelle instruktører og kunstnere, som modsvar til det passive forbrug foran skærmene. Denne del af festivalens arbejde, bl.a gennem det Nordea-støttede 5-årige projekt 'Everyday' er et af festivalens fokuspunkter i 2020.

Dette fokus afspejles også i festivalens program, som i 2020 prioriterer film, hvor børn og unge er medskabende, f.eks dokumentarfilmen 'Children of The Snow land' instrueret af den britiske dokumentarinstruktør Zara Balfour, som filmede med en gruppe teenagere, der trekkede gennem ufremkommelige bjergegne i Himalaya for at dokumentere børnenes gensyn med deres forældre og landsbyer efter mere end 10 års adskillelse. De tre unge hovedpersoner i filmen har selv filmet en del af optagelserne.

Et andet eksempel på dette fokus er den amerikanske dokumentarfilm 'Jawline', der følger den 16-årige social media-stjerne Austyn Tester og talentmanageren Michael Weists arbejde i en verden af internetstjerner, wannabees, fans og sociale medier i mediernes hovedstad Los Angeles og den lille by Kingsport Tennessee i det sydlige USA. Filmen kommer helt tæt på Austyn, der med sit gode hjerte kæmper sig vej ind i mediernes spotlight og består af en stor del af hans egne videoer fra Twitter, Instragram og Facebook. Filmen er instrueret af amerikanske Liza Mandelup.

En tredje film i årets program med dette fokus er den Oscar-nominerede dokumentarfilm 'Black Sheep', som er en film, der er vokset ud af samarbejdet mellem filmskaberne Ed Perkins og Cornelius Walker, som i filmen fortæller historien om Cornelius opvækst i Essex, hvor han som 11 årig pludselig befinder sig i en hvid by fyldt med racister. Her tager Cornelius et vildt valg. Han beslutter sig for at blive som dem, der hader ham, at blive deres ven.  

Derudover viser BUSTER også den afghanske film 'Midnight Traveler' af den afghanske instruktør Hassan Fazili, filmet på han og hans kones Iphone, på vej fra krigshærgede Afghanistan til Tyskland i 2015. Et unikt indblik i livet som flygtning og småbørnsfamilie. Og 'The Earth is Blue as an Orange', hvor ukrainske instruktør Iryna Tsilyk filmer sig selv og sine fire børn under belejring i Ukraine. Om krig, hverdag og børneliv.

BUSTERs vision for 2020 er :

At tilbyde det medieindhold, som algoritmerne ikke har fantasi til at finde.

At samle, kuratere og præsentere de bedste film, tv-serier og spiloplevelser for festivalens publikum.

At inspirere til leg og bevægelse i en hverdag med meget skærmtid.

At bidrage til at skabe kreative, kritiske og bevidste unge mediebrugere gennem leg, læring og interaktion med fokus på mediedannelse.

At engagere det unge publikum som medskabere af festivalen.

At invitere børn og unge til at involvere sig som aktive og demokratiske samfundsborgere.

At være den årligt tilbagevendende kulturbegivenhed i Danmark, der undersøger, inspirerer og udfordrer børn og unges medieforbrug

Se mere

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Gå aldrig glip af de seneste nyheder fra BUSTER. Vælg enten børnehave-, skole- eller familienyhedsbrevet:
Programmet lander 12 juni 2019